Simone Buchholz kirjoittaa koukuttavaa ”Hamburg Noiria”

Simone Buchholz syntyi Hanaussa vuonna 1972. Hän opiskeli yliopistossa filosofiaa ja kirjallisuutta ja suoritti toimittajakoulutuksen Hampurissa arvostetussa Henri-Nannen-Schule-oppilaitoksessa. Hän on työskennellyt paitsi toimittajana, myös tarjoilijana ja kirjoittanut kolumneja. Tätä nykyä hän asuu perheensä kanssa Hampurin Sankt Paulin kaupunginosassa, jonne myös hänen rikosromaaneidensa tarinat sijoittuvat.

Simone Buchholzin ensimmäinen rikosromaani ”Revolverherz” ilmestyi vuonna 2008 tuoden saksankielisen rikoskirjallisuuden miesvaltaiselle kentälle uudenlaisen sankarittaren: ketjussa tupakkaa polttavan ja alkoholille person yleisen syyttäjän Chastity Rileyn, joka on rautainen ammattilainen ja kiehtovalla tavalla säröinen persoona.

Simone Buchholz yhdistää kovaksikeitetyn dekkarin ja tunnelmien kuvauksen mukaansa tempaavalla tavalla ja on Chastity Rileyn myötä noussut yhdeksi Saksan tämän hetken suosituimmista dekkarikirjailijoista. Buchholzin kielellinen taituruus sekä ilmaisuvoimainen, omaperäinen tyyli ovat valloittaneet myös kirjallisuuskriitikot.

Chastity Riley -sarjan kuudes osa ”Blaue Nacht” (suom. Krokotiiliyö 2019) palkittiin vuonna 2016 Crime Cologne Award -palkinnolla ja vuonna 2017 Deutscher Krimi Preis -tunnustuksella. Sarjan seitsemäs osa ”Beton Rouge” sai vuonna 2018 Stuttgarter Krimipreis -palkinnon. Vuonna 2017 Simone Buchholz palkittiin Chastity Riley -sarjastaan Radio-Bremen-Krimipreis-palkinnolla. Sarjan syksyllä 2018 ilmestynyt kahdeksas osa ”Mexikoring” on ollut myyntimenestys ja palkittiin Deutscher Krimipreis 2019 -palkinnolla.

Martin Wolf luonnehti Literatur Spiegel -lehdessä 10/2018 Simone Buchholzia seuraavasti: ”Simone Buchholz on Revolverherz-debyytistään (2009) alkaen hionut täydellisyyteen omanlaisensa genren, jota voisi kutsua ’Hamburg Noiriksi’- Raymond Chandler Sankt Paulissa, rosoista melankoliaa ja tummansävyistä huumoria. Jokainen virke istuu.”

Kustantamo Huippu esitteli Simone Buchholzin ja tämän sankarittaren Chastity Rileyn suomalaisille lukijoille keväällä 2019 julkaistessaan suomennettuna sarjan ensimmäisen osan Revolverisydän (Revolverherz). Seuraava suomennos Krokotiiliyö (Blaue Nacht) ilmestyy syyskuussa. Simone Buchholz vierailee Helsingin kirjamessuilla 26.-27.10.2019.