Simone Buchholz kirjoittaa koukuttavaa ”Hamburg Noiria”

Simone Buchholz syntyi Hanaussa vuonna 1972. Hän opiskeli yliopistossa filosofiaa ja kirjallisuutta ja suoritti toimittajakoulutuksen Hampurissa arvostetussa Henri-Nannen-Schule-oppilaitoksessa. Hän on työskennellyt paitsi toimittajana, myös tarjoilijana ja kirjoittanut kolumneja. Tätä nykyä hän asuu perheensä kanssa Hampurin Sankt Paulin kaupunginosassa, jonne myös hänen rikosromaaneidensa tarinat sijoittuvat.

Simone Buchholzin ensimmäinen rikosromaani ”Revolverherz” (suom. Revolverisydän, suomennos Anne Kilpi) ilmestyi vuonna 2008 tuoden saksankielisen rikoskirjallisuuden miesvaltaiselle kentälle uudenlaisen sankarittaren: ketjussa tupakkaa polttava ja alkoholille perso yleinen syyttäjä Chastity Riley on rautainen ammattilainen ja kiehtovalla tavalla säröinen persoona.

Simone Buchholz yhdistää kovaksikeitetyn dekkarin ja tunnelmien kuvauksen mukaansa tempaavalla tavalla ja on Chastity Rileyn myötä noussut yhdeksi Saksan tämän hetken suosituimmista dekkarikirjailijoista. Buchholzin kielellinen taituruus sekä ilmaisuvoimainen, omaperäinen tyyli ovat valloittaneet myös kirjallisuuskriitikot.

Chastity Riley -sarjan kuudes osa ”Blaue Nacht” (suom. Krokotiiliyö, suomennos Anne Kilpi) palkittiin vuonna 2016 Crime Cologne Award -palkinnolla ja vuonna 2017 Deutscher Krimi Preis -tunnustuksella. Sarjan seitsemäs osa ”Beton Rouge” (suom. Verikuu, suomennos Anne Kilpi) sai vuonna 2018 Stuttgarter Krimipreis -palkinnon ilmestymisvuotensa parhaana talousdekkarina. Vuonna 2017 Simone Buchholz palkittiin Chastity Riley -sarjastaan Radio-Bremen-Krimipreis-palkinnolla. Sarjan syksyllä 2018 ilmestynyt kahdeksas osa ”Mexikoring” on ollut myyntimenestys ja palkittiin Deutscher Krimipreis 2019 -palkinnolla.

Martin Wolf luonnehti Literatur Spiegel -lehdessä 10/2018 Simone Buchholzia seuraavasti: ”Simone Buchholz on Revolverherz-debyytistään (2009) alkaen hionut täydellisyyteen omanlaisensa genren, jota voisi kutsua ’Hamburg Noiriksi’- Raymond Chandler Sankt Paulissa, rosoista melankoliaa ja tummansävyistä huumoria. Jokainen virke istuu.”

Suomennetut teokset:

Revolverisydän (Revolverherz, suom. Anne Kilpi) 2019

Krokotiiliyö (Blaue Nacht, suom. Anne Kilpi) 2019

Verikuu (Beton Rouge, suom. Anne Kilpi) 2020

Mexikoring (Mexikoring, suom. Anne Kilpi) 2021

Hotel Cartagena (Hotel Cartagena, suom. Anne Kilpi) 2022

Purppurasade (River Clyde, suom. Anne Kilpi) 2024

Simone Buchholz