MONIKA HELFER

ROSKAVÄKEÄ

”Hänellä ei ollut mitään mahdollisuutta olla muuta kuin erityinen.”

 

Josef ja Maria Moosbrugger elävät lastensa kanssa itävaltalaisen vuoristokylän laidalla, kaukana muista. He ovat ulkopuolisia ja köyhiä, roskaväkeä. Eletään ensimmäisen maailmansodan aikaa, ja Josef saa kutsun rintamalle. Maria ja lapset jäävät kotiin, riippuvaisina pormestarista, joka on luvannut Josefille pitää huolta tämän perheestä. Sitten kylään saapuu Georg Hannoverista – komea, kirjakieltä puhuva mies. Eräänä päivänä tämä mies koputtaa Marian ovelle. Samoihin aikoihin Maria tulee raskaaksi ja synnyttää myöhemmin Greten, jolle Josef ei suostu puhumaan sanaakaan. Grete on kirjailija Monika Helferin äiti.

 

Roskaväkeä on vaikuttava muotokuva 1900-luvun alkupuoliskolla eläneestä naisesta ja äidistä. Monika Helfer kertoo koskettavalla tavalla tarinan, joka on osa hänen omaa historiaansa, tarinan perheestä, joka oli ihmisten puheissa ”roskaväkeä”.

 

Monika Helfer on palkittu ja arvostettu itävaltalaiskirjailija, joka on kirjoittanut sekä lapsille että aikuisille. Roskaväkeä palkittiin vuonna 2020 Baijerin kirjallisuuspalkinnon yleisöpalkinnolla, jonka voittajan äänestivät lukijat, ja vuonna 2021 Schubart-kirjallisuuspalkinnolla. Monika Helfer on ollut myös Saksan kirjallisuuspalkintoehdokkaana, ja Roskaväkeä oli vuonna 2020 Itävallan kirjallisuuspalkinnon lyhyellä ehdokaslistalla. Roskaväkeä on Monika Helferin ensimmäinen suomennettu teos.

”Intensiivinen romaani… tiivis ja kielellisesti vaikuttava.” Sabine Scholl, Der Standard

(Sabine Scholl, Der Standard)

 

”Sukutarinoita on yllin kyllin, mutta tämä on jotain erityistä – todellinen löytö. Kirja, joka jää elämään!”

(Denis Scheck ARD druckfisch)

”Tapa, jolla Monika Helfer kertoo episodinomaisesti, ennakointien ja takaumien avulla ulkopuolisuuteen ajautuneen naisen kohtalosta, on mestarillinen.”

(Katharina Teutsch, Frankfurter Allgemeine Zeitung)

KIRJAILIJA: Monika Helfer


SUOMENTAJA: Anne Kilpi


KANSI: Taina Värri


ALKUTEOS: Die Bagage, Carl Hanser Verlag 2020


JULKAISU: Kirja

E-kirja

Äänikirja (lukija Sinikka Sokka)


KOKO: 125 x 205 mm


SIVUMÄÄRÄ: 184


GENRE:

Suomennettu kaunokirjallisuus


KIRJASTOLUOKKA:


ISBN:

978-952-7409-02-2 (sid.)
978-952-7409-03-9 (EPUB)
978-952-7409-04-6 (MP3)


ILMESTYMISPÄIVÄ: 31.3.2021