Monika Helfer

Monika Helfer on syntynyt vuonna 1947 Itävallassa ja asuu perheineen edelleen Itävallan Voralbergissä. Hän on naimisissa kirjailija Michael Köhlmeierin kanssa ja heillä on neljä lasta, joista tytär Paula Köhlmeier menehtyi vuonna 2003 onnettomuudessa.

Monika Helfer on kirjoittanut niin aikuisten romaaneja kuin lastenkirjoja ja saanut tuotannostaan useita tunnustuksia, mm. Itävallan lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon, Johann-Beer-kirjallisuuspalkinnon sekä Itävallan valtion tieteen ja taiteen kunniamerkin.

Monika Helfer on käsitellyt teoksissaan usein haastavia perhesuhteita. Maaliskuussa 2021 suomeksi ilmestyvässä Roskaväkeä-romaanissa (alkuteos Die Bagage, suom. Anne Kilpi) hän kertoo oman isoäitinsä tarinan ”roskaväeksi” parjatun perheen äitinä itävaltalaisessa vuoristokylässä ensimmäisen maailmansodan aikaan. Romaani oli vuonna 2020 Itävallan kirjallisuuspalkintoehdokkaiden lyhyellä listalla ja se palkittiin Baijerin kirjallisuuspalkinnon yleisöpalkinnolla, jonka saajan äänestivät lukijat. Roskaväkeä on Monika Helferin ensimmäinen suomennettu teos.